Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Fascinantna drevna oaza u kineskoj pustinji (FOTO)

Preuzmite sliku

Iako je drevna oaza usred pustinje u Kini oduvijek fascinirala svojim izgledom, postala je poznata tek kada je bila u opasnosti da nestane. Oaza za koju se vjeruje da postoji već 2.000 godina, drastično se smanjivala zbog širenja pustinje sve dok kineska vlada nije odlučila da učini nešto po tom pitanju i ponovo je napunila vodom.

Smješteno na oko šest kilometara od grada Dunhuang u sjeverozapadnoj Kini, jezero Crescent (na kineskom Yueyaquan) je u obliku polumjeseca i oduvijek je bilo izvor pitke vode.

Dubina jezera se od ’60-ih godina smanjila s pet metara na prosječno manje od jednog metra ranih ’90-ih godina. Lokalna vlast je 2006. godine odlučila da spase oazu puneći jezero vodom. Jezero je sad 218 metara dugačko i 54 metara široko i sadrži čistu izvorsku vodu.

Pored jezera nalazi se tradicionalna pagoda i ulica sa suvenirima. Ova je oaza veoma popularna među turistima koji na kamilama sa vodičima obilaze vrhove okolnih dina.

Vjeruje se da je za nevjerovatan opstanak ovog jezera usred pustinje zaslužna niska nadmorska visina, dok njegov položaj sprječava da se višak pijeska sa pustinjskih dina uruši u njega.

Okružen visokim planinama, grad Dunhuang ima suhu klimu – veoma vruća ljeta i ledene zime. Kiša je vrlo rijetka, a kad padne brzo ispari. Grad se oslanja na turizam i bogat je istorijskim znamenitostima koje datiraju još iz vremena dinastije Han.

Širenje pustinja postalo je velik problem u Kini, sa kojim vlada pokušava da se bori na razne načine, a jedan od njih je izgradnja “zelenog zida“ od šuma. Kao posledica širenja teritorija pod pijeskom, Kinu sve češće pogađaju i pješčane oluje. (kucastil.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,