Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zvanično: Početkom decembra u Austriji kreće masovno testiranje na koronavirus

Preuzmite sliku

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je da je u njegovoj zemlji planirano masovno testiranje na koronavirus sljedećeg mjeseca u nadi da će izbjeći daljnje zatvaranje.

Kurz je u srijedu rekao da će najzapadnije austrijske pokrajine Vorarlberg i Tirol početi provoditi masovna testiranja prvog vikenda u decembru. Prvo će biti testirane grupe kao što su učitelji i policajci koji imaju posebno česte kontakte s drugim ljudima. Dodao je da vlada razmatra datume za početak masovnog testiranja u drugim pokrajinama.

Trenutne restriktivne mjere u Austriji trebale bi biti na snazi do 6. decembra.

“Trebamo iskoristiti svaku priliku koja se nudi da izbjegnemo daljnja zatvaranja ili da ih barem ublažimo“, istakao je Kurz.

Italijanska pokrajina Južni Tirol, koja graniči sa Austrijom, već je provela masovna testiranja, po uzoru na Slovačku, koja je uspjela usporiti širenje virusa i izbjegla drugu blokadu zemlje. U Slovačkoj, koja ima oko 5,5 miliona građana, u jednom je vikendu ovog mjeseca testirano gotovo dvije trećine stanovništva.

Kurz je naglasio da, iako bi vakcina trebala biti dostupna u januaru, “to ne znači da će sve biti riješeno u januaru“. Poručio je da je pred njima još teških mjeseci. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje