Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zvaničnica Pentagona: Ruski napad se nipošto ne može izjednačavati sa NATO intervencijom u Jugoslaviji

Preuzmite sliku

Zvaničnica Pentagona, zamjenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu Laura Cooper dala je intervju u kojem je većinom komentarisala situaciju na Balkanu.

Cooper je inače u Pentagonu zadužena za pitanja Rusije, Ukrajine i Euroazije.

– U interesu Srbije nije da bude partner ruskoj vojsci, koja brutalno napada civilno stanovništvo u Ukrajini. Ne može se izjednačavati napad bez povoda jedne sile na demokratski izabranu vladu s vojnom intervencijom NATO-a u SR Jugoslaviji 1999. godine, kazala je.

Komentarisala je situaciju u Ukrajini. Kaže da je prvi cilj Rusije bio da zamijeni demokratski izabranu vladu u Kijevu.

– I mi to znamo jer smo vidjeli obavještajne podatke. Ustvari, dijelili smo ih sa cijelim svijetom dok smo ih otkrivali. Gotovo bi se moglo reći da je svijet znao više o ruskim planovima i motivima od ruskih vojnika. Oni su poslani u Ukrajinu da opkole Kijev, gađaju važne gradove i preuzmu kontrolu nad ključnom teritorijom. Naišli su na žestok otpor ukrajinskih oružanih snaga, uz kapacitete koje je osigurao Zapad, što je iznenadilo ruske snage i natjeralo ih da promijene svoje planove. Ali to ne znači da su odustali. To samo znači da su privremeno promijenili svoj pristup kako bi dobili na vremenu da se pregrupiraju, rekla je.

Prokomentarisala je i situciju na Zapadnom Balkanu. Jasno je naglasila kako se Rusija miješa u situaciju na Balkanu.

– Uvijek pratimo sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu i jako smo posvećeni našim odnosima sa saveznicima u regiji i održavanju jakih partnerstava širom regije, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. To je bio slučaj ranije i sada. Očigledno je da je Rusija u prošlosti pokušavala miješati se i poticati tenzije u regiji i vidimo da se to nastavlja do danas. Zadovoljna sam stepenom do kojeg SAD obraća pažnju na regiju. Naši partneri iz EU su također jako posvećeni tome da se osigura stabilnost. Ukazala bih na nedavno povećanje snaga u operaciji Altea, kao veoma pozitivan znak saradnje svih nas na osiguravanju stabilnosti, ocijenila je Cooper.

Upozorila je i kako Rusija ima brojne taktike za destabilizaciju regije.

– Da se vrati na upotrebu određenih strategija, uključujući cyber miješanje, i nedavno smo vidjeli primjere toga, zatim manipulisanje informacijskim prostorom, što je i dalje prisutno. Mogu instrumentalizirati korupciju, koja naročito ima korozivno djelovanje u regiji. I naravno, mogu upotrijebiti prodaju oružja, vojnih resursa kao sredstvo uticaja. Činjenica da im vojna oprema ne daje tako dobre rezultate u Ukrajini, možda će ovo posljednje sredstvo učiniti manje moćnim, rekla je.

SAD će, istakla je, nastaviti raditi na pozitivnijem odnosu sa Srbijom.

– Razočarani smo kad Srbija odluči ne nastaviti s vježbama ili obukom ili drugim prilikama za saradnju. Pozitivan je znak što se Srbija svrstala uz sve zemlje svijeta, osim 5, kada je riječ o rezoluciji Generalne skupštine UN-a kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Znamo da Srbija može sagledati ovu situaciju uz određeni stepen nepristranosti. Međutim, ovo je trenutak kada su zemlje širom svijeta, čak i one koje su bile historijski neutralne, odlučile da treba da se svrstaju za međunarodno pravo i mir i ustanu u obranu principa suvereniteta. Vidjeli smo da čak i neke neutralne zemlje pružaju pomoć Ukrajini u ofanzivnom oružju. Tako da svakako vjerujemo da je ovo historijski trenutak i nastavit ćemo raditi na pozitivnijem odnosu sa Srbijom, odgovorila je Cooper.

Na kraju je, komentarišući činjenicu da mnogi u Srbiji podržavaju Rusiju zbog vojne intervencije NATO-a 1999. godine, rekla:

– To se nipošto ne može izjednačavati. Ono što sad vidite je da je velika sila odlučila da napadne demokratski izabranu vladu bez ikakvog povoda i pokušava da okupira značajne dijelove te zemlje, dok bombardira civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći. Apsolutno nije jednako. I sigurna sam da narod Srbije može svojim očima promatrati narod Ukrajine i da razumije s kakvom se razaranjem suočava i da ga želi podržati. (Glas Amerike)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,