Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Žrtva globalnog otopljavanja: Hotel zatvoren jer je ostao bez zadivljujućeg pogleda

Švicarski hotel iz viktorijanske ere, “Belvedere”, koji se nalazi na planinskom prevoju sa koga su se turisti divili jednom od najvećih lednika Rone, je napušten pošto se led povukao skoro dva kilometra ka vrhu Alpa.

Na mjestu gdje se nekada prostirao moćni glečer koji se poput zaleđene rijeke spuštao ka švicarskoj dolini, sada se mogu vidjeti samo stijene, balvani i bujični potoci, prenosi RTS.

Više od 500 švajcarskih glečera već je nestalo, a vlada kaže da će se 90 odsto, od preostalih 1.500, otopiti do kraja vijeka ako se ništa ne preduzme u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova.

Očekuje se da će njihovo povlačenje znatno uticati i na vodostaj, koji će, dok se led bude topio rasti, ali na duge staze će dovesti do velikih suša i nedostatka pijaće vode. Zvaničnici strahuju da bi naglo otapanje moglo da izazove i bujične potoke koji mogu nanijeti mnogo veće štete na infrastrukturi, a samim tim i ekonomiji zemlje.

Hotel “Belvedere”, sagrađen 1880-ih godina, bio je preplavljen turistima. U njemu je odsjedao i James Bond u filmu Goldfinger, a sada je prva žrtva globalnog otopljavanja.

  • Švicarska se zagrijava dvostruko brže od svjetske stope globalnog zagrijavanja i samo tokom prošle godine njeni glečeri su izgubili oko dva odsto svoje zapremine, naglašava Matias Has, rukovodilac švicarskog Instituta za praćenje glečera (GLAMOS) koji sakuplja podatke posljednjih 150 godina.

    „Nikada nismo zabilježili tako brzo otapanje ledenika od kada su mjerenja počela“, kaže Has.

    Glečeri će se i dalje smanjivati, predviđaju naučnici, a Has misli da će Alpi i dalje biti lijepi, ali će izgledati sasvim drugačije. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje