Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zločin u Njemačkoj: Migrant osumnjičen za silovanje i ubistvo 14-godišnje djevojčice pobjegao u Irak

Preuzmite sliku

Iračanin, koji je osumnjičen za silovanje i ubistvo 14-godišnje djevojčice, najvjerovatnije je pobjegao iz zemlje i vratio se u Irak, saopćili su njemački zvaničnici.

Policija je ranije saopćila da traga za 20-godišnjim Alijem Bašarom, ali da sumnja da je s porodicom prije nekoliko dana pobjegao u Erbil u Iraku.

Kako je navela, njemu je uskraćen azil, alil da on nije deportovan.

On je, kako je prethodno objavljeno, bio osumnjičen za niz drugih prekršaja u toj oblasti u Njemačkoj, među kojima je i oružana pljačka.

Vjeruje se da je on u Njemačku stigao u oktobru 2015., na vrhuncu migrantskog upliva u tu zemlju i da je ulagao žalbe na odbijanje njegovog zahtjeva za azil.

Policija je ranije saopćila da je uhapsila drugog osumnjičenog, 35-ogodišnjeg državljanina Turske, ali ga je danas pustila nakon što su se pojavili “novi dokazi”, koji ga oslobađaju optužbi.

 • Tužilaštvo je prethodno saopćilo da su dvojica muškaraca, 20-godišnji Iračanin i 35-godišnji Turčin koji su živjeli u tom gradu čekajući odobrenje za azil, optuženi za silovanje i ubistvo djevojčice, u noći kada je nestala.

  Iako je žrtva Suzana Feldman bila Jevrejka, Centralni savjet Jevreja u Njemačkoj upozorio da se tom zločinu ne pripisuju antisemitski motivi.

  Nestanak tinejdžerke prijavljen je 22. maja, a u srijedu je pronađena mrtva u šumovitom području, u blizini šina, navela je policija.

  Policija je u nedelju saopćila da je 14-godišnji dječak, izbjeglica, došao u stanicu u Visbadenu i rekao da je djevojčica ubijena i silovana, a zatim imenovao Iračanina kao mogućeg počinioca.

  Ranija ubistva koja su počinili tražioci azila u Njemačkoj, izazvala su tenzije zbog priliva više od milion migranata u 2015. i 2016. godini, što je pitanje koje je krajnje desničarskoj stranci Alternativa za Nemačku (AfD) pomoglo da uđe u parlament na prošlogodišnjim izborima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,