Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ženeva: Hiljade ljudi odaju počast srebreničkim žrtvama (FOTO)

Preuzmite sliku

Delegacija iz Srebrenice na čelu s načelnikom Durakovićem prisustvuje komemoraciji u Švicarskoj.

U Ženevi se danas održava skup obilježavanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici pod sloganom ”Da se nikad ne zaboravi”.

Na komemoraciji, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, okupilo se nekoliko hiljada Bosanaca i Hercegovaca iz svih dijelova Švicarske.

Skupu prisustvuje i delegacija iz Srebrenice, na čelu sa načelnikom opštine Srebrenica, Ćamilom Durakovićem.

Hapšenje Orića – Ranije ove sedmice, Duraković je zajedno sa Naserom Orićem, ratnim komandantom Armije BiH u Srebrenici, kojeg je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, doputovao u Švicarsku, kada su zadržani na granici te zemlje, a Orić uhapšen po optužnici Republike Srbije.

Glasnogovornik švicarskog Federalnog ureda za pravosuđe, Folco Galli potvrdio je da su vlasti Srbije tom Uredu u četvrtak predale zahtjev za hapšenje Nasera Orića, datiran na 3. februar 2014. godine, koji je “uglavnom identičan sa difuznom potjernicom Interpola” te su potvrdile su da je taj zahtjev validan.

Po njemu, iako je iz Bosne i Hercegovine prošle godine stigao zahtjev za brisanjem Interpolove potjernice za Naserom Orićem, to ne znači da ga Švicarska sada ne može uhapsiti ili eventualno izručiti.

Orićev advokat Pierre-Damien Eggly za Al Jazeeru kaže kako se radi o proceduralnoj pogreški i da po njegovim informacijama to nije prvi takav slučaj. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje