Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Žene u Mađarskoj prije pobačaja morat će slušati otkucaje srca fetusa

Preuzmite sliku

Žene koje žele obaviti pobačaj u Mađarskoj moraju, u skladu s novim pravilom, prije izvođenja zahvata poslušati otkucaje srca fetusa.

Pravni proglas kojim je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba, u službenim mađarskim novinama pojavio se u ponedjeljak navečer.

U njemu stoji da, prilikom podnošenja zahtjeva za pobačaj, žena mora predočiti liječničku potvrdu o tomu da su joj “jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embrija”.

Po pisanju lokalnih medija zakonska formulacija, koja čak i na mađarskom zvuči nespretno, znači da žene prije zahvata prekida trudnoće moraju slušati otkucaje srca embrija. Uredba stupa na snagu u četvrtak.

U Mađarskoj postoji ograničeno vrijeme za izvođenje pobačaja. Žene smiju prekinuti trudnoću do 12. sedmice ako kažu da prolaze kroz osobnu krizu.

Premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010., voli se predstavljati kao pobornik kršćanskih vrijednosti i ideala tradicionalne porodice.

Pritom je taj desno orijentirani populist svjestan činjenice da bi opsežnija zabrana pobačaja, kao u Poljskoj kojom vladaju ekstremno desno orijentirani nacionalisti, bio krajnje nepopularan potez u njegovoj zemlji.

Organizacije za odbranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u iznimno teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće.

Ideju da se, kao uslov za prekid trudnoće postavi obavezno slušanje srčanih otkucaja fetusa, prvobitno je predložila ekstremno desno orijentirana stranka Mi Hazank (Naša domovina). Ta je grupacija prvi put ušla u parlament nakon izbora u aprilu prošle godine. Premda čini dio opozicije i dalje ima potporu provladinih medija. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,