Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zemlja bez izlaza na more proglašena je najboljom u Evropi za kupanje

Preuzmite sliku

Ove sedmice Evropska agencija za okoliš (EEA) objavila je novi izvještaj o kvaliteti evropskih voda pogodnih za kupanje. Navodi se da je gotovo 85 posto kupališta u Evropi rangirano kao “odlično”, prenosi CNN.

Godišnji izvještaj o vodi za kupanje pratio je gotovo 22.000 kopnenih i obalnih mjesta za kupanje u zemljama članicama Evropske unije, Albaniji i Švicarskoj. Zemlje ne moraju imati izlaz na more kako bi dospjele na ovu listu jer se u obzir uzimaju i jezera te druga kupališta. Velika Britanija, koja je napustila EU, prvi put je izostala iz izvještaja.

I Hrvatska je u top pet

Austrija, zemlja bez izlaza na more poznata po brojnim prekrasnim jezerima, uključujući alpske vode jezera Achen u Tirolu i smaragdno nijansiranog Weissen jezera, nalazi se na vrhu ljestvice. Čak 97.7 posto njenih voda proglašeno je odličnim.

Odmah nakon njega, u top pet su Malta, Grčka, Hrvatska i Cipar. Portugal je na 10. mjestu s 88.5 posto, a slijede ga Italija i Španija. Destinacija privlačna turistima, Francuska, zaostaje na ljestvici sa 75.7 posto. Poljska je najniže rangirana, sa samo 44.5 posto.

  • Kako bi došla do ovih rezultata, Evropska agencija za okoliš u suradnji s Evropskom komisijom napravila je procjenu tako što su lokalne i nacionalne vlasti uzimale uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale prisutnost bakterija koje ukazuju na zagađenje od kanalizacije i uzgoja stoke. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje