Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Željezničke kompanije žele noćnim vozom povezati 13 evropskih metropola

Preuzmite sliku

Više udobnosti, više usluga: Zajedno s Deutsche Bahnom (DB), Austrijske savezne željeznice (ÖBB) predstavile su u ponedjeljak u Hamburgu svoje modernizirane kušet vagone (Liegewagen).

Obje željezničke kompanije najavile su da će se koristiti u sve više nočnih (Nightjet) vlakova za i iz Hamburga. Ukupno 22 osobna vagona iz postojeće flote noćnih vlakova ÖBB-a pretvorena su u multifunkcionalna kušet vagone. Novodizajnirani pretinci za 4 sjedala s fiksnim ležajevima namijenjeni su povećanju udobnosti putovanja, posebno za porodicu. Sa sobom se mogu ponijeti i bicikli, a dostupan je i besplatni WiFi, javlja Njemačka tiskovna agencija (dpa).

“Do 2026. želimo udvostručiti broj putnika Nightjetom na tri miliona godišnje”, rekla je Sabine Stock, članica uprave ÖBB-Personenverkehr. Nije samo važno uključiti nova odredišta u europsku mrežu noćnih vozova, već i ponuditi moderne i udobne noćne vozove. Stefanie Berk, voditeljica marketinga DB Fernverkehr, dodala je: “Noćni voz nije samo snažan simbol za klimatski prihvatljiva putovanja, već i za umreženu Evropu bez granica”. U idućih nekoliko godina Deutsche Bahn, zajedno s ostalim partnerskim željeznicama, želi preko noći željeznicom povezati 13 evropskih metropola, javlja dpa.

Osim veza do i iz Hamburga, modernizirana ÖBB kušet vagoni također će se koristiti na rutama Zürich-Berlin i Zürich-Hamburg te na rutama Innsbruck-München-Köln-Amsterdam i Beč-Köln-Amsterdam. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,