Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski u obraćanju Bundestagu: Ruski rat gradi novi zid u Evropi

Preuzmite sliku

Ruski rat protiv Ukrajine ima za cilj podizanje nove verzije Berlinskog zida, ali ovaj put u srcu Evrope, izjavio je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se njemačkom parlamentu Bundestagu putem video veze, Zelenski je upozorio da bi rat mogao dovesti do novopodijeljene Evrope.

“Možda nisu svi svjesni toga. Ali možda ćete se ponovo naći iza zida”, rekao je Zelenski, obraćajući se grupi zakonodavaca koji se još uvijek sjećaju Berlinskog zida iz doba Hladnog rata, srušenog 1989. godine.

Dodao je da zid u “srcu Evrope svakom bombom koja padne na tlo Ukrajine i svakom nedonesenom odlukom postaje sve jači”.

Zelenski je pozvao Njemačku da pokaže vodstvo i pruži snažniju podršku ukrajinskom narodu.

“Kancelaru Scholz, srušite ovaj zid! Pokažite vodstvo. Molim vas, pomozite nam da zaustavimo ovaj rat”, pozvao je Zelenski kancelara Njemačke.

Obraćanjem njemačkom Bundestagu Zelenski je nastavio svoje napore da svijetu pokaže kako njegovoj zemlji treba više pomoći u suočavanju s ruskom vojskom. Ranije se obratio američkom Kongresu, britanskom Donjem domu i kanadskom Parlamentu.

Zelenski se zalaže za veću vojnu pomoć i zonu zabrane letova iznad Ukrajine, ističući da bi poraz njegove zemlje bio neuspjeh i za samu demokratiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje