Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstveni radnici na Malti prijete štrajkom ako se ne otkažu festivali

Preuzmite sliku

Ljekari i medicinske sestre na Malti zaprijetili su da će štrajkovati ukoliko Vlada ne otkaže četiri velika muzička festivala koja bi mogla da budu veliki rizik za širenje virusa korona.

Događaji, uključujući BPM festival elektronske muzike od 11. do 13. septembra, trebalo bi da privuku hiljade stranih turista u avgustu i septembru.

Medicinsko udruženje Malte poručilo je da će zatvoriti sve klinike i savjetovati ljekare da odlože sve vanbolničke intervencije u malteškim državnim bolnicama, ako Vlada ne odloži festivale.

Sindikat medicinskih sestara i babica dao je ranije ultimatum vladi da otkaže događaje.

Iz ovog sindikata su optužili premijera Roberta Abelu da je izabrao “pohlepne preduzetnike” ispred života ranjivih ljudi.

Štrajk su najavili i farmaceuti ukoliko se festivali ne otkažu.

Malta je ublažila restrikcije nametnute zbog virusa korona između juna i jula, a Abela je rekao da je zemlja “otvorena za posao”.

Međutim, porastao je broj zaraženih nakon što je kod posjetilaca raznih zabava potvrđen virus korona.

Broj aktivnih slučajeva u zemlji porastao je danas sa 10 na 150, a više od polovine zaraženih, njih 85, migranti su koje je Malta spasila na moru.

Ministar zdravstva Kris Fern objavio je juče nove restrikcije za događaje sa više od 100 ljudi, ali nova pravila nisu smirila protivnike održavanja festivala. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje