Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zbog straha od troškova i nestašice energije mnogi trgovački lanci gase svjetla i skraćuju radno vrijeme

Preuzmite sliku

Pojedine evropske maloprodajne kompanije već štede struju u trgovinama i razmatraju skraćivanje radnog vremena ove zime, dok neke od njih već imaju i u potpunosti energetski održive trgovine.

Vlade i energetske kompanije pozivaju ljude i poduzetnike da smanje potrošnju energije i osmisle planove za nepredviđene situacije kako bi se što manje oslanjali na uvozni plin, budući da bi uslijed rata u Ukrajini moglo doći do njegove nestašice.

Austrijska podružnica multinacionalnog trgovačkog lanca ‘SPAR Group’ tako će skratiti vrijeme u kojem su osvijetljene reklame ispred njezinih trgovina i vanjskih prostora. Budući da će to učiniti u više od 1500 poslovnih jedinica, potrošnju energije smanjit će za milion kilovat sati godišnje. Glasnogovornik kompanije nije naveo koliko će time uštedjeti novca.

I najveći francuski trgovac hranom, ‘Leclerc’, mogao bi skratiti radno vrijeme svojih trgovina kako bi se nosio s nestašicom struje. I konkurentski francuski trgovački lanac ‘Carrefour’ potpisao je ‘EcoWatt Charter’ s nacionalnim operatorom energetske mreže RTE, smanjujući potrošnju električne energije u svojim trgovinama tokom razdoblja velike potražnje.

Belgijski maloprodajni trgovci ‘Colruyt’ i ‘Ahold’ već primjenjuju programe održive energije kojom štede struju, tako da su djelomično pošteđeni dodatnih troškova povezanih s nestašicom. Kompanija ‘Colruyt’ nema svijetleće natpise, odlučuju se za zatvorene zamrzivače, rashladne komore i slično, rekao je glasnogovornik. Kompanija već ima 44 trgovine s nula fosilnih goriva, dakle koje ne koriste ni lož ulje ni prirodni plin, već se u potpunosti zagrijavaju otpadnom toplinom i zelenom električnom energijom.

‘Ahold’ također traži načine za smanjenje potrošnje energije, rekao je izvršni direktor Frans Muller, premda još nisu donesene nikakve odluke o radnom vremenu. Kompanija već primjenjuje programe za uštedu plina, uključujući i sljedeće godine otvaranje trgovina koje će poslovati u potpunosti uz pomoć održive energije. (HRT) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje