Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog promjene klime, jedan od najhladnijih gradova na svijetu želi biti domaćin “Ljetnih olimpijskih igara”

Preuzmite sliku

Gradić u polarnoj oblasti Laponije, u Finskoj, kandiduje se da bude domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2032. godine da bi skrenuo pažnju na promjenu klime od koje mu prijeti nestanak.

Salla, samoproglašeno najhladnije mjesto u Laponiji, sjeverno od granice Polarnog kruga, pokrenulo je ove nedjelje međunarodnu kampanju „Sala grad-kandidat za Ljetne igre 2032“ upotpunjenu konferencijom za novinare i promotivnim videom na Youtubeu.

Stanovnici Salle, gdje temperatura pada do minus 50 stepeni Celzijusa snimljeni su dok se bave ljetnim sportovima u ledenim zimskim uslovima i pitaju se da li će do 2032. godine na tom području ostati leda i snijega, prenosi Beta.

Gradonačelnik Salle Erki Parkinen rekao je finskim medijima da kampanja ima za cilj da skrene pažnju na posljedice klimatskih promjena. Opisao je 2032. godinu kao prekretnicu poslije koje će Salla sa 3.400 stanovnika, kao i druga naselja u Polarnom krugu „prestati da budu kakva ih znamo“ zbog topljenja leda i snijega i to usred sve toplijih zima.

„Ako do tada ne uspijemo da zaustavimo klimatske promjene, biće prekasno. Želimo da Salla ostane takva kakva jeste, a naše zime hladne i s mnogo snijega“, rekao je Parkinen. „Dakle, tako smo došli na ovu ludu ideju da se Ljetne igre prirede u jednom od najhladnijih gradova na planeti“.

Pokrenuta je još jedna kampanja „Spasimo Sallu“, uz podršku programa „Petkom za budućnost“ (Fridays for Future), pokreta za zaštitu životne sredine koji predvode mladi, a osnovala ga je švedska klimatska aktivistkina Greta Tunberg.

U četvrtak, Facebook stranica Salle je pozvala ljude da se upoznaju s njenim maskotama Igara – irvasom nazvanim „Kesa“ – ljeto na finskom, „i sa ostalih 10.000 irvasa u Sali“.

Laponija zauzima više od četvrtine površine nordijske zemlje Finske i u njoj živi oko 10.000 stanovnika autohtonog naroda Sami. Stočarsko gajenje irvasa je važno sredstvo za život stotina Laponaca.

Područje Salle je Fincima poznato po netaknutoj prirodi, jednoj od najvećih evropskih divljina s parkovima prirode idealnim za planinarenje, trčanje na skijama i druge sportove i aktivnosti.

Helsinki, glavni grad Finske, bio je domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1952. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje