Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog nepravilnog odlaganja otpada EU kaznila Italiju sa 20 miliona eura

Preuzmite sliku

Evropski sud pravde zbog nepravilnog odlaganja otpada u talijanskoj pokrajini Campania, kaznio je ovu zemlju sa 20 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Sud se na ovako visoku kaznu odlučio zbog nepridržavanja pravila odlaganja otpada koja su propisana standardima Evropske Unije (EU) od pokrajine Campania. EU je vrlo rigorozna o ovom pitanju i postavila je cilj kojim će se, što je moguće bolje, očuvati okolina i zaštiti zdravlje čovjeka.

Nakon što Italija nije poduzela neophodne korake o pitanju odlaganja otpada, Sud nije imao drugog izbora nego da napiše kaznu.

Visoki sud je  u martu 2010. godine iz istog razloga kaznio Italiju. Taj sud je prošlog decembra odbio žalbu Italije u vezi sa kaznom u visini od 40 miliona eura, a odnosi se na prikupljanje i odlaganje otpada.

Ministar za okoliš  Gian Luca Galletti u svom komentaru na kaznu, pozvao je okrug Campania, u unutrašnjosti Italije, da što prije počnu provoditi propise EU. On je dodao i kako će, prema zakonu iz januara, svaka opština morati sama snositi posljedice sankcija.

Zbog toga što ne sklanja otpad sa ulica, okrug Campania čiji je glavni grad Napoli, od 2007.godine stalno ima probleme sa njegovim odlaganjem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,