Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zatvoren jedan od najstarijih zooloških vrtova na svijetu

Preuzmite sliku

Nakon 186 godina zatvorio se bristolski zoološki vrt radi preseljenja na drugu lokaciju 2024. godine.

Iako borci za prava životinja ističu kako je držanje životinja zarobljenima u zoološkim vrtovima mučenje, zatvaranje poznatog zoološkog vrta u Bristolu rastužilo je veliki broj građana.

Tako su se ispred ulaza u zoološki vrt u ovom gradu na jugozapadu Engleske u subotu okupile desetine ljudi kako bi ispratili posljednje posjetioce i oprostili se s jednom od gradskih znamenitosti, prenosi Hina.

Na ulaznim vratima u vrt postavljena je ploča na kojoj piše: “Dana 3. septembra 2022. Bristol Zoo Gardens, najstariji provincijski zoološki vrt na svijetu, zatvoren je nakon 186 godina. Hvala vam na uspomenama”.

Okupljeni građani ispratili su i zaposlene u vrtu.

Jedna od radnica, 30-godišnja Jade Mani, koja je devet godina radila u ovom zoološkom vrtu, rekla je za agenciju PA: „Mislila sam da se ovo mjesto nikada neće zatvoriti i da ću ovdje dočekati penziju”.

Bristolski zoološki vrt na sadašnjoj se lokaciji nalazi od 1836. godine, što ga čini petim najstarijim zoološkim vrtom na svijetu. Posjetilo ga je više od 90 miliona ljudi.

Vrt se, na žalost aktivista za prava životinja i ljubitelja životinja, ne zatvara zauvijek, već se 2024. seli na drugu, veću lokaciju u okviru projekta „Wild Place“. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,