Utorak, 1. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zatražena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, Turskoj poručeno: Prekinite operaciju

Vodeći zvaničnik Evropske unije u srijedu je pozvao Tursku da zaustavi vojnu operaciju u sjevernoj Siriji i upozorio je da EU neće pomoći Ankari da uspostavi bolo kakvu sigurnu zonu u toj regiji.

Obraćajući se evropskim poslanicima, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: “Pozivam Tursku, kao i ostale aktere, da djeluju suzdržano i da prekinu operacije koje su već u toku dok ovo pričamo”.

Priznajući turske sigurnosne brige oko njene granice sa Sirijom, Juncker je kazao da “ukoliko turski plan uključuje stvaranje takozvane sigurne zone, ona ne treba da očekuje od Evropske unije da će platiti bilo šta za nju”.

EU plaća Turskoj šest milijardi eura kako bi pomogla toj zemlji da se nosi sa skoro četiri miliona sirijskih izbjeglica na njenoj teritoriji u zamjenu za zaustavljanje migranta na njihovom putu prema Evropi. Ankara, međutim, traži još novca u jeku briga da bi još hiljade Sirijaca mogle preći preko granice, prenosi Associated Press.

Francuska ministrica za evropska pitanja Amélie de Montchalin rekla je da su Francuska, Velika Britanija i Njemačka zatražili održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN radi razgovora o vojnoj ofanzivi Turske na sjeveru Sirije.

Ona je, u obraćanju skupštinskom Komitetu za vanjska pitanja, istakla da tri zemlje završavaju zajedničko saopštenje u kojem oštro osuđuju ofanzivu Turske.

Amélie de Montchalin je napomenula da odvojeno saopštenje EU još nije usaglašeno jer pojedine zemlje nisu potpisale tekst. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje