Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto Šveđani petkom uveče ne izlaze iz kuće?

Preuzmite sliku

Šveđani itekako drže do svojih rituala.

Pauza za kafu, koja se naziva fika, najčešće prođe uz kakav slatkiš, poput pužića s cimetom, i nerijetko služi za resetovanje od posla. I dok se fika može praktikovatii svaki dan, srijeda je dan za “malu subotu”, odnosno zabavu uz piće da se “prepolovi nedjelja”, odnosno brže prođe čekanje vikenda.

U Švedskoj je lillördag ili mala subota dan kad su sluškinje imale slobodan dan jer su subotom radile, a u moderno vrijeme dan odmora zamijenio je dan druženja uz pokoju čašicu.

Četvrtkom pak vade tiganj za palačinke i čiste svinjetinu za varivo od žutog graška koja se tim danom često nalazi i na dnevnim jelovnicima u restoranima. A petkom?

Petak je posljednjih trideset godina u Švedskoj dan za tortilje, piše BBC.

Udobni petak ili fredagsmys sinonim je za ritualni kraj radne nedjelje na kauču uz kakvo fino jelo. Ako nisu u igri tortilje, to može biti i burger ili pizza – glavno je da ispunjava srećom, toplinom i (najčešće) kalorijama.

Umjesto ostajanja petkom do kasno na poslu – ili dugih noćnih izlazaka, kraj radne nedjelje obilježava se uz kakvu seriju ili film, eventualno druženje s prijateljima ili porodicom pod ćebetom.

BBC prenosi da 98 posto Šveđana u svojem ritualu petkom uživa barem jednom mjesečno i daju prednost fredagsmysu nad odlaskom u bioskop, pozorište, klubove, vježbanjem, kuhanjem, pa čak i seksom.

Zašto Šveđani ne pričaju sa strancima?

Stručnjaci komentarišu da je takva navika dobra za oslobađanje od stresa. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,