Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je Danska jedno od najboljih mjesta za život?

Preuzmite sliku

Relativno mala zemlja sa samo 5,5 miliona stanovnika, osim što s BDP-om po stanovniku od skoro 50.000 dolara spada među najbogatije zemlje svijeta, redovno je i u vrhu raznih istraživanja kvaliteta života, pa se percipira kao jedno od najboljih mjesta za život.

Danska ima modernu tržišnu ekonomiju, ima naprednu industriju s vodećim svjetskim kompanijama u farmaceutskoj industriji, pomorskom saobraćaju i obnovljivim izvorima energije te visokotehnološki poljoprivredni sektor. Index.hr piše da Danci uživaju visok životni standard, imaju i snažne mjere socijalne sigurnosti – javno zdravstvo i školstvo dostupni su svima pod jednakim uslovima, a tu je i podrška nezaposlenika itd.

Njihovo mala otvorena ekonomija zavisi o vanjskoj trgovini te vlada snažno podupire liberalizaciju trgovine. Danska je neto izvoznik hrane, nafte i plina, ali ovisi o uvozu sirovina za proizvodni sektor.

Fleksibilno tržište rada uz socijalnu sigurnost
Tajna uspjeha Danske možda leži u njihovoj prilagodljivosti promjenama. Na primjer, uspostavili su specifičan model tržišta rada koji se temelji na fleksibilnom radnom zakonodavstvu, što znači jednostavno zapošljavanje i otpuštanje radnika, ali uz jaku socijalnu sigurnost.

Kako je u tekstu za Politico opisao danski premijer Lars Loke Rasmusen, takav model omogućuje prilagođavanje promjenama u ekonomiji.

“U Danskoj imamo dugu historiju uspješnih nacionalnih reformi, od kojih, vjerujem, ostale evropske zemlje mogu naučiti. Stvorili smo model koji kombinuje veliku fleksibilnost pri zapošljavanju i otpuštanju s robusnim sistemom socijalne sigurnosti: tzv. model fleksisigurnosti. Ovaj model uživa široku političku i javnu podršku u Danskoj, a tokom godina razvijen je uz blisku saradnju nekoliko danskih vlada – desnog i lijevog centra – sindikata i poslodavaca.”

Osnov modela je dopustiti kompanijama i javnim institucijama da brzo reaguju na promjene u potražnji i ekonomiji, istovremeno osiguravajući socijalnu sigurnost onima koji ostanu bez posla i pružajući im pristup obuci i novim vještinama koje će im omogućiti povratak na tržište rada.

Model služi interesima poslodavaca i radnika te je omogućio danskoj ekonomiji da se lako prilagodi promjenama u globalnoj ekonomiji.

“Kada se naša tekstilna industrija više nije mogla uspješno takmičiti na međunarodnom tržištu, ovaj model nam je omogućio razvijanje ekonomije tekstilnog dizajna. Kada naša brodogradilišta više nisu bila konkurentna, omogućilo nam je treniranje i usmjeravanje naših brodograditelja u proizvodnju vjetroelektrana”, napisao je danski premijer.

Odlično mjesto za život i biznis
Danska se ove godine (ponovo) našla u vrhu tabele najsretnijih zemalja svijeta – na drugom mjestu odmah iza Finske. Istraživanje World Happiness Report zemlje rangira po šest ključnih varijabli koje doprinose stepenu sreće, a to su dohodak, sloboda, povjerenje odnosno odsutnost korupcije, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvena podrška i velikodušnost.

Danska je i odlično mjesto za biznis, najbolje u Evropskoj uniji. Prema tabeli Doing Business Svjetske banke Danska se nalazi na trećem mjestu, odmah iza Novog Zelanda i Singapura, a iznad zemalja poput SAD-a i Velike Britanije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: