Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zaštitar koji je “uništio” skupocjenu sliku: Mislio sam da su to djeca nacrtala

Preuzmite sliku

Otkriven je identitet zaštitara koji je iz dosade “uništio” sliku vrijednu 740.000 funti.

Riječ je o nekadašnjem ratnom heroju odlikovanom za vojnu hrabrost, 63-godišnjem Aleksanderu Vasilievu.
On je, podsjetimo, olovkom nacrtao oči na klasičnoj slici “Three Figures” umjetnice Anne Leporskaje.

“Budala sam jer sam to napravio”, kazao je Aleksander za novine E1 i dodao kako su ga na taj prijestup nagovorile učenice koje su posjetile izložbu apstraktne umjetnosti.

“Iskreno, nisu mi se baš svidjele slike na izložbi. Pokušao sam proći pored njih bez da ih uopće gledam. Ali promatrao sam kako ljudi reagiraju na njih, a onda sam vidio grupu tinejdžera od 16 ili 17 godina kako stoje i raspravljaju zašto likovi na slikama nemaju oči, usta, zašto im nedostaje ljepote”, opisao je svoj prvi radni dan.

“Nacrtaj im ti oči, pa ti radiš ovdje”, rekle su mu dvije djevojke iz grupe.

“Zbilja sam vjerovao da su autori tih slika neki mladi ljudi. Zato sam i pitao te cure jesu li to njihova djela, a one su mi odgovorile: ‘Da’. Dale su mi kemijsku olovku i ja sam nacrtao oči. Mislio sam da su to samo crteži nečije djece”, iskren je Aleksander.

“Da sam barem znao da su te iste slike dovezene iz Moskve, da sam barem znao koliko zapravo koštaju! Što sam to učinio?”, kazao je očajni čuvar koji je dobio otkaz, a mogao bi i završiti u zatvoru.

Slika je vraćena u galeriju u Moskvi, odakle je bila i posuđena. Troškovi njezine obnove procijenjeni su na 2500 funti, a platit će je tvrtka u kojoj je zaštitar radio.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje