Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zarade penziju i odsele: Trend u porastu, Nijemci sve više napuštaju zemlju

Preuzmite sliku

Provesti starost uz more i pod palmama – to je san mnogih njemačkih penzionera. Prema podacima udruženja “Nijemci u inozemstvu”, njemačko penziono osiguranje već sada prenosi 230.000 penzija u inozemstvo – a trend je u porastu.

“Želim živjeti u zemlji sa suncem, ribom i morem”, objašnjava 63-godišnji Norbert za BR24.

Norbert bi sa svojom partnericom želio emigrirati u Grčku i tamo živjeti. Ali zašto Grčka? Zapravo, popularno odredište za odmor Nijemaca nudi i pristojan porezni poticaj za potencijalne iseljenike. Jer ako se preselite u Grčku, morate plaćati samo paušal poreza na dohodak od sedam posto tokom 15 godina. To se ne odnosi samo na penziju, već i na sve druge prihode ostvarene u inozemstvu.

Ali nemaju koristi samo iseljenici. Cijela zemlja je sretna zbog bogatih, novih građana. Claudia Marenbach-Fountoulaki je agentica za nekretnine na otoku Kreti i komentira i kolika je potražnja za životnim prostorom. “Ovdje ne dolaze samo penzioneri, već i digitalni nomadi i svi oni ovdje troše svoj novac, na primjer u konobama ili za slobodne aktivnosti”, kaže ona za BR24.

No, kada sanjate o životu na sunčanom jugu, treba uzeti u obzir i nekoliko stvari.

Marenbach-Fountoulaki izvještava da mnogi klijenti očekuju da će građevinski projekti i nekretnine u Grčkoj koštati gotovo ništa. Ali nije to tako lako.

Kreta je, na primjer, područje potresa. To znači da je kućama na otoku potreban ekstra jak čelični okvir – a čelik je skup. Svatko tko planira emigrirati svakako bi se trebao unaprijed informirati o troškovima.

Birokracija također može potrajati. Može proći neko vrijeme prije nego što emigranti dobiju poreznu olakšicu u zemlji. Uostalom, za to je potrebno puno dokumenata – također iz Njemačke. Grčke vlasti mogu oduljiti najmanje godinu dana za obradu zahtjeva, prenosi Fenix-magazin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje