Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zapadni saveznici sastaju se u Njemačkoj kako bi dogovorili vojnu pomoć Ukrajini

Preuzmite sliku

Zapadni ministri odbrane sastaju se danas u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi dogovorili vojnu pomoć Ukrajini usred trenutnih nesuglasica oko toga ko će osigurati borbene tenkove za koje ukrajinski čelnici kažu da su im potrebni da preuzmu teritorij od Rusije.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da se tenkovi “moraju isporučiti” Ukrajini nakon što je posjetio ratom razorenu zemlju u četvrtak i razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja AFP.

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tenkova, a vlada kancelara Olafa Scholza do sada je oklijevala to odobriti iz straha da ne isprovocira Rusiju. Neki saveznici kažu da je zabrinutost Berlina bespotrebna, budući da je Rusija već potpuno predana ratu.

Sjedinjene Američke Države najavile su novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti do 2,5 milijarde dolara, uključujući stotine oklopnih vozila i podršku ukrajinskoj protuzračnoj odbrani.

Ranije je Britanija najavila da će poslati 600 projektila Brimstone, Danska je rekla da će donirati 19 haubica Caesar francuske proizvodnje, a Švedska je obećala svoj artiljerijski sistem Archer, modernu mobilnu haubicu koju je Kijev tražio mjesecima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje