Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zapad osudio i odbacio smrtne kazne za trojicu stranaca

Preuzmite sliku

Ukrajina i Zapad osudili su promoskovski sud koji je osudio dvojicu britanskih državljana i jednog Marokanca na smrt zbog učestvovanja na ratištu i zato što su se borili za Ukrajinu, nazivajući postupak lažnim i kršenjem pravila rata, prenosi AP.

U međuvremenu, dok snage Kremlja nastavljaju rat iscrpljivanja na istoku, ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak izgleda uporedio svoje postupke sa postupcima Petra Velikog u 18. stoljeću i rekao da zemlja treba da “vrati historijske ruske zemlje.”

Sud u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici u Ukrajini proglasio je trojicu boraca krivima za pokušaj nasilnog svrgavanja vlasti, što je krivično djelo kažnjivo smrću u nepriznatoj republici na istoku Ukrajine. Trojica muškaraca su takođe osuđeni za plaćeničke aktivnosti i terorizam.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da će se optuženi, Aiden Aslin, Shaun Pinner i Brahim Saadoun, suočiti sa streljačkim vodom. Imaju mjesec dana za žalbu.

Separatistička strana je tvrdila da su njih trojica bili “plaćenici” koji nemaju pravo na uobičajenu zaštitu pred sudom koja se daje ratnim zarobljenicima. Oni su prvi strani borci koje pobunjenici koje podržava Rusija u Ukrajini osudili na smrtnu kaznu.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko osudio je postupak kao pravno nevažeći, rekavši da ovakva karikirana suđenja stavljaju interese propagande iznad zakona i morala”.

– Svi strani državljani koji se bore u sastavu ukrajinskih oružanih snaga trebaju se smatrati ukrajinskim vojnim osobljem i kao takvi moraju biti zaštićeni – rekao je Nikolenko. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje