Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zaev: Stradali putnici su iz Sjeverne Makedonije, jedan iz Preševa i jedan belgijski državljanin

Preuzmite sliku

Pričekat ćemo da se završi zvanična istraga stručnih službi oko detalja nesreće, izjavio je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, nakon što je obišao sedam povrijeđenih u noćašnjoj nesreći prilikom koje poginulo 46 osoba, među kojima 12 djece, putnika autobusa kompanije ”Besa” iz Skoplja na autoputu Bugarskoj.

”Nastradali nisu samo iz Skoplja, iz više su mjesta. Svi su građani Sjeverne Makedonije i raznih su nacionalnosti. Ima i jedan građanin iz Preševa, iz Srbije, koji je sa vjerenicom iz Kumanova bio u Istanbulu na putovanju”, kazao je Zaev, javlja Makedonska informativna agencija (MIA), prenosi Anadolu Agency (AA).

 • ”Na listi stradalih smo vidjeli da ima i jedno lice belgijskog državljanstva”, izjavio je Zaev, koji je sa ministrom zdravstva Sjeverne Makedonije Venkom Filipčem i Bujarom Osmanijem, ministrom vanjskih poslova, posjetio sedam povrijeđenih u bolnici ”Pirogov” u Sofiji.

  Zaev je rekao i da se još ne znaju detalji, iako ima određenih informacija od sedam preživjelih koji su usljed nesreće razbili prozor kod zadnjih sjedišta.

  ”Ostavit ćemo bugarskim ekspertima da nam kažu analizu sa mjesta nesreće. Preživjeli imaju sjećanje kako se to dogodilo. Ako mi političari to kažemo, može da nastane problem. Ne može premijer Sjeverne Makedonije da kaže da li je brzina bila prilagođena ili da li je bio isparavan autobus. To će reći stručne službe, eksperti i profesionalci”, rekao je Zaev.

  Informaciju o nesreći, kao što je istakao, dobio je u 3,30 sati noćas od premijera Bugarske Stefana Janeva, a potom mu se javio i predsjednik ove zemlje Rumen Radev.

  ”Zahvalan sam im za posvećenost na istrazi. Znam da će se brinuti kao za svoje građane”, kazao je Zaev.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje