Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zabrana rada turskim univerzitetskim nastavnicima u inostranstvu

Tursko Vijeće visokog obrazovanja (YOK) zabranilo je do donošenja nove odredbe sve misije u inostranstvu za univerzitetske nastavnike, javila je novinska agencija Anadolija, pet dana nakon neuspjela pokušaja puča.

YOK zahtijeva uz to da se situacija sa univerzitetskim nastavnicima koji se trenutno nalaze u misijama u inostranstvu “hitno” ispita te da ih se vrati u Tursku u najkraćem roku, osim “hitne potrebe”, dodaje agencija Anadolija.

Rektori univerziteta također su zamoljeni da “razmotre hitno situaciju sa svim članovima akademske i administrativne zajednice povezanih s FETO/PDY, mrežom propovjednika Fethullaha Gulena, i sastave izvještaje do 5. augusta”.

Ova odredba donesena je samo dan nakon što je ovo tijelo u utorak zatražilo ostavke 1.577 dekana na svim univerzitetima u zemlji. U odvojenom potezu ministarstvo obrazovanja suspendiralo je 15.200 zaposlenih pri ministarstvu obrazovanja, osumnjičenih za povezanost s Gulenom. Isto tako, povuklo je dozvole za rad za 21.000 učitelja u privatnim školama.

Turska je istovremeno u srijedu blokirala pristup internet stranici Wikileaksa, a tijelo zaduženo za telekomunikacije objavilo je da je protiv te stranice uvedena “administrativna mjera”, što je uobičajena terminologija za zabranu, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje