Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Wilders: I Holandija će na referendum o ostanku u EU

Preuzmite sliku

Holandski desničarski političar Geert Wilders pozvao je u petak na referendum o holandskom članstvu u Evropskoj uniji, nakon što je Velika Britanija glasala da napusti 28-državni blok, prenosi agencija Reuters.

Wilders, lider u anketama, kaže kako će, ukoliko bude izabran za premijera na martovskim općim izborima u Holandiji, također organizirati referendum.

“Želimo biti zaduženi za vlastitu državu, vlastiti novac, vlastite granice i vlastitu imigracijsku politiku. Što prije Holanđani trebaju dobiti priliku da se izjasne o svom članstvu u EU”, navodi se u njegovom saopćenju.

Istraživanje TV kanala Een Vandaag iz ove sedmice utvrdilo je kako 54 posto žitelja Holandije, jednog od osnivača EU-a, želi referendum.

Holandski glasači su u posljednje vrijeme dva puta bili žestoko protiv EU-a na glasačkim mjestima.

“Vrijeme je za novi početak, zasnovan na vlastitoj snazi i suverenitetu, kao i na Holandiji. Ako postanem premijer, bit će i referendum o Holandiji, i napuštanju EU-a. Pustimo holandski narod da odluči”, poručio je Wilders.

Erdoganovo upozorenje

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan spomenuo mogućnost kako bi Turska mogla organizirati referendum o tome hoće li nastaviti pristupne pregovore s EU.om po uzoru na britanski referendum.

Oštro kritizirajući Evropu, on je rekao kako će Ankara možda organizirati referendum sličan onome na kojem su Britanci odlučivali o izlasku ili ostanku zemlje u evropskom bloku.

“Možemo konsultirati narod, kao što to čine Britanci”, kazao je Erdogan u srijedu kasno navečer.

“Pitanje će biti: Trebamo li nastaviti pregovore s EU-om, ili ih prekinuti“, kazao je turski predsjednik, optuživši EU kako ne želi Tursku jer je “muslimanska država”.

“Zašto toliko otežete?”, upitao je EU, dodajući da je Ankara razočarana što proces godinama stoji na mjestu. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,