Srijeda, 24. Februara 2021.
Tuzlanski.ba logo

WHO u kontaktu s Londonom zbog nove mutacije korona virusa

Preuzmite sliku

Novi soj korona virusa identificiran u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazniji je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove mutacije korona virusa, o čemu je Velika Britanija obavijestila WHO, kao i o bržem širenju ovog soja virusa.

“Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija, te ćemo kada saznamo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama ažurirati podatke i izvijestiti države članice i javnost”, naveli su iz WHO-a (World Health Organization) u subotu u ‘tvitu’, prenosi Hina.

Novi soj korona virusa identificiran u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazniji je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim te bi cjepiva i dalje trebala biti učinkovita, rekli su u subotu britanski premijer Boris Johnson i naučnici.

Brže širenje virusa

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

“Trenutno nema naznaka da novi soj korona virusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na cjepivo i načine liječenja. U toku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi”, dodao je Whitty.

Ranije mutacije virusa SARS-CoV-2 već su primijećene i prijavljene širom svijeta.

Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom korona virusa najpogođenija evropska država nakon Italije, s više od 66.500 mrtvih, 8. decembra je pokrenulo masovnu kampanju cijepljenja, u sklopu koje je prioritet dan osobama treće životne dobi i njegovateljima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,