Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vozači u Njemačkoj pola godine mogu voziti s bh. vozačkom

Preuzmite sliku

Prošle godine objavljeno je kako bh. građani neće morati polagati vozački ispit u Njemačkoj, a to bi se trebalo dogoditi ove godine. Ipak, nije precizirano kada bi se tačno trebalo dogoditi.

Večernji list kontaktirao je tuzlansku agenciju za posredovanje pri zapošljavanju u Njemačkoj “Hertz”, gdje su rekli kakva je sada situacija vezana uz vozačku dozvolu u, za građane BiH, obećanoj zemlji.

Priznavanje dozvole

– Što se tiče bh. vozačke dozvole u Njemačkoj, postupak je da se u prvih šest mjeseci može voziti s vozačkom dozvolom iz BiH. Nakon toga mora se prijaviti i odraditi određena procedura da se dobije vozačka dozvola Njemačke i nakon tog razdoblja mora se prijeći na njemačke pločice, govore u toj agenciji.

Ljudi se raduju činjenici da će od ove godine vozačka dozvola iz BiH biti priznata za sve kategorije osim za poljoprivredne strojeve, a proces se može očekivati u prvim mjesecima 2017. godine. Prema nekim izračunima, svaki građanin će zbog toga uštedjeti blizu 2.000 KM. Odluka se, prema pisanju Tanjuga, odnosi na sve one koji imaju prebivalište u Njemačkoj duže od šest mjeseci.

Osim BiH, države koje su omogućile izravnu zamjenu vozačkih dozvola su i Francuska, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Češka, Poljska, Slovačka, Cipar i Turska. S druge strane, sporazum je potpisan i sa Švicarskom, Španjolskom, Italijom, Makedonijom i Albanijom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,