Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Von der Leyen: Ukrajina bliže članstvu EU nego skoro sve zemlje zapadnog Balkana

Preuzmite sliku

Koliko brzo ide proces pristupanja Evropskoj uniji zavisi od samih zemalja koje žele postati članice, a trenutno je Ukrajina bliže EU nego gotovo sve zemlje zapadnog Balkana, izjavila je za austrijske medije Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, te istakla primjer Bosne i Hercegovine, navodeći da bi pristupni pregovori mogli započeti odmah kada bi BiH ispunila 14 prioriteta.

“Želimo je sa nama, ali za to su nam potrebni jasni dokazi da zemlja dijeli naše vrijednosti, kao što su vladavina prava i demokratija. I da se protivi ruskoj invaziji,” rekla je.

Koliko brzo teče proces pristupanja Evropskoj uniji zavisi od samih zemalja koje žele postati članice, a trenutno je Ukrajina bliže EU nego gotovo sve zemlje zapadnog Balkana, izjavila je za austrijske medije Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, te istakla primjer Bosne i Hergovine, navodeći da bi pristupni pregovori mogli započeti odmah ako se ispuni 14 prioriteta.

“U rukama je zemlje kandidata koliko će se proces odvijati brzo”, rekla je Von der Leyen je za Wiener Zeitung.

Kao primjere je navela Slovačku i Tursku, koje su obje dobile status kandidata 1999. godine.

“Slovačka je učinila sve što je mogla da implementira neophodne reforme i pet godina kasnije postala je članica. Turska je sada dalje od toga nego tada,” rekla je Von der Leyen.

Zatim je govorila o Ukrajini u ovom kontekstu.

“Moj utisak je da su veoma motivisani i veoma ujedinjeni u želji da se pridruže. Oni žele provesti neophodne reforme punom brzinom. Predsjednik Volodimir Zelenski mi je rekao da bi i oni učinili isto da nije riječ o članstvu. Zato što je to dobro za državu i za demokratiju. To je jedan od razloga zašto smo u Evropskom vijeću preporučili status kandidata,” izjavila je, te dodala da “rat Rusije protiv Ukrajine stvara posebnu situaciju”.

Von der Leyen je istakla da će EU pomoći u obnovi Ukrajine, te dodala da je razgovarala sa najvišim ukrajinskim zvaničnicima o uspostavljanju platforme za spajanje svih inicijativa za rekonstrukciju i njihovo povezivanje s neophodnim reformama.

Rekla je da je “duboko uvjerena” da će biti donesena pozitivna odluka po pitanju kandidatskog statusa za Ukrajinu, te podcrtala da je vanjska politika zemlje koja želi biti članica “veoma važna” kao faktor u procesu odlučivanja.

“Gotovo sve zemlje zapadnog Balkana su dalje od Ukrajine. Zaista se nadam da možemo naći rješenje; da konačno možemo održati obećanje i započeti pregovore. Bosna i Hercegovina, naprimjer, može odmah započeti pristupne pregovore ako se ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka, i trebali bismo to priznati,” rekla je Von der Leyen.

Što se tiče Srbije, rekla je da ta zemlja “mora da odluči na kojoj strani želi da bude”.

“Želimo je sa nama, ali za to su nam potrebni jasni dokazi da zemlja dijeli naše vrijednosti, kao što su vladavina prava i demokratija. I da se protivi ruskoj invaziji,” rekla je. (N1) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje