Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Volkswagen ponovo pokrenuo proizvodnju u dva pogona

Preuzmite sliku

Glavni pogon Volkswagena u Wolfsburgu ponovo je, nakon šest sedmica pauze, započeo s radom iako u smanjenom obimu.

“Postepeno pokretanje proizvodnje je za radnike, ali i prodaju, dobavljače dijelova i cjelokupno gospodarstvo, vrlo važan signal”, rekao je direktor marke VW Ralf Brandstaetter.

Prošle sedmice je ponovo pokrenuta proizvodnja u istočnonjemačkom Zwickauu i Bratislavi

Prošle sedmice je ponovo pokrenuta proizvodnja u istočnonjemačkom Zwickauu i Bratislavi. Pogoni u ostalim zemljama bi trebali biti otvarani postepeno ove sedmice, a početkom maja bi trebao biti otvoren i pogon u SAD-u.

Proizvodnja u Wolfsburgu je započela s jednom smjenom i s 15 posto prijašnjeg kapaciteta. Sljedeće sedmice bi kapacitet trebao porasti na 40 posto prijašnje proizvodnje.

“Postepeno povećanje proizvodnje bi uposlenima i dobavljačima trebalo dati vremena da se polagano prilagode”, saopćila je uprava koncerna.

Trenutno pogon u Wolfsburgu, gdje se između ostalog proizvodi i bestseler Golf, odrađuje narudžbe od prije izbijanja krize.

“Tek kada kupci ponovo počnu kupovati automobile, povećavat ćemo proizvodnju”, rekao je šef proizvodnje Andreas Tostmann. On je objasnio da to ovisi i od toga kada će ponovo u punoj mjeri početi raditi uredi za registracije vozila.

U pogonima vladaju stroge mjere distance i higijene, a radnicima se pri dolasku na posao mjeri temperatura. Preporučuje se da radnici na posao dolaze u radnoj odjeći.

I Volkswagen je, kao i ostali njemački proizvođači automobila poput Daimlera i BMW-a, apelirao na vladu da uvede poticaje za kupnju automobila.

“Kako bi proizvodnja u Njemačkoj i ostalim pogonima u Evropi ponovo porasla, ekonomija treba dodatne impulse”, rekao je Brandstaetter.

Stephan Weil, premijer savezne pokrajine Donja Saska, koja je suvlasnik Volkswagena, najavio je da će se još ove sedmice sastati s kolegama iz saveznih pokrajina sa snažnom automobilskom industrijom, poput Bavarske i Baden-Wuerttemberga, kako bi razgovarali o poticajima za kupnju “s ekološkim aspektom”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje