Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vojni analitičar: Sad se događa nešto suprotno od onog što su Rusi htjeli

Preuzmite sliku

Vojni analitičar Robert Barić je komentarisao trenutno stanje u Ukrajini.

“Ako pogledate sadašnju situaciju, nakon 100 dana rata imate činjenicu da su se borbeno-ofenzivna ruska jedinstva svela samo na Donbas, odnosno zauzimanje pokrajine Luhansk. Na sjeveru, a posebno na jugu kod Hersona, ruske snage su u odbrani. Ovih par lokalnih napada je više bilo ispipavanje ukrajinske odbrane. Ukrajinske snage ovdje izvode ograničene napade“, kazao je Barić.

Istaknuo je da je glavnina borbenih djelovanja u Donbasu: “Tu se vidi smanjivanje razine ambicije Rusije – od ideje o brzoj promjeni režima, pokušaja napredovanja na četiri operativna smjera bez pripreme, povlačenja sa sjevera…”

“Cijeli niz nedostataka”

Barić je objasnio i zašto je ruska vojska tako loše radila. “Kada imate donošenje odluka na temelju neutemeljenih političkih procjena političkog vrha, kako u izvođenju operacije tako u pripremi snaga, jer cijeli niz nedostataka, od strukture snaga i načina primjene, zapravo proizlazi iz toga što su mnoge odluke o modernizaciji tokom zadnjih 10-ak godina bile donošene pod uticajem politike, a ne stručne vojne analize.”

“Sad se događa nešto suprotno od onog što su Rusi htjeli” 

Barić se ponovo osvrnuo na ruske vojne operacije i borbu za Severodonjeck, u kojem se već neko vrijeme vode žestoke bitke.

“I ruski vojni blogeri priznaju da su stvari jako loše. Sad se događa nešto suprotno od onog što su Rusi htjeli. Umjesto da Ukrajinci dovedu pričuve, to moraju raditi Rusi. Mislim da će na kraju Severodonjeck pasti jer su tu sa svih strana ruske snage i topništvo”, naveo je Barić.

“To je dokaz koliko je sve loše planirano”

Ipak, borba za Lisičansk će biti teška, navodi on. Dodaje da su Rusi naučili neke lekcije, oprezni su, ali usprkos tome ne postižu rezultate kakve su očekivali. “To je rat iscrpljivanja koji će biti jako žestok.”

“Rusi imaju manje vojnika nego Ukrajinci, svugdje u Ukrajini. To je dokaz koliko je sve loše planirano”, istaknuo je Barić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,