Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vodeni topovi i suzavac na migrante: Pogledajte nove obračune na grčkoj granici

Preuzmite sliku

Novi žestoki sukobi izbili su jutros na grčko-turskoj granici. 

Migranti su se sukobili s grčkom policijom i vojskom.

I jutros je policija migrante rastjerivala suzavcem, ali i vodenim topovima.

Suzavac i eksplozije pretvorili su zatvorenu tampon-zonu na Pazarkuleu, na turskoj granici, u područje borbe između migranata i grčke granične policije, javlja France24.

Uslovi sve teži, migrant: “Svijet mora znati šta se ovdje događa”

Dok je turska policija zabranjivala novinarima pristup improvizovanom migrantskom kampu na Pazarkuleu, neki se migranti uspijevaju provući stražnjim cestama kako bi ispričali svoje priče.

Jedan od njih, Reza, Iračanin je koji je za France24 govorio o svakodnevnom nasilju migranata od strane grčke granične patrole.

“To su suzavac i dimne granate koje grčka vlada baca na ljude koji se nalaze na granici”, rekao je za France24.

“Moj prijatelj iz Afganistana pogođen je spremnikom suzavca blizu granice. Otišao sam u pomoć, ispalili su suzavac na mene i povrijedio sam se.”

Životni uslovi u kampu se svakim danom sve više pogoršavaju. U kampu su i dugi redovi za hranu i osnovne potrepštine.

Migranti spavaju pod improvizovanim skloništima u posutoj šumi.

“Svijet mora znati šta se ovdje događa i gdje idu stvari, zato vam govorim”, rekao je Reza.

Sukoba je na granici bilo jučer, a grčke snage su i tada ispaljivale suzavac. Navečer se čula rafalna paljba.

Vodeći diplomat EU-a: Vijest o navodnoj otvorenosti granice je lažna

“Vijest o navodnoj otvorenosti (grčko-turske granice) je lažna i ljudi se ne bi trebali tamo kretati”, rekao je vodeći diplomat EU-a Joseph Borell novinarima za vrijeme sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Zagrebu.

Evropska unija trebala bi ponuditi više od šest milijardi eura obećanih 2016. da pomogne izbjeglicama, no Turska ih mora prvo prestati koristiti kao “ulog u pregovorima”, rekao je.

Turska, koja je primila blizu četiri miliona sirijskih ratnih izbjeglica, kaže da Evropska unija nije ispunila ranije data obećanja.

Osim toga, želi više evropske pomoći u Siriji, gdje se njene snage sukobljavaju sa sirijskim vladinim snagama koje podržava Rusija.

Kao znak tvrđeg stava EU-a nakon migrantske krize 2015. kad je iz Turske u Evropu ušlo više od milion migranata, ministri u Zagrebu rekli su da su spremni poduzeti “sve potrebne mjere” da zaustave ilegalni ulazak u Grčku, no nisu dalje objašnjavali.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova tu je izjavu kritikovalo kazavši kako to pokazuje da evropske zemlje koriste migrante kao političko sredstvo i da su dopustili kršenje međunarodnih zakona. Ministarstvo je dodalo da potpora EU-a Grčkoj pokazuje kako blok dopušta da se njegove vlastite vrijednosti i zakoni ne poštuju. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje