Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vlasti otkrile motiv Sirijca koji je u Francuskoj izbo djecu?

Preuzmite sliku

Jučerašnji napada nožem na djecu zgrozio je Francusku. U parku pored jezera u Annecyju, djeca u dobi od oko tri godine bila su u jutarnjem izletu  kada se iznenada pojavio muškarac s nožem i počeo ih bosti.

Neka od djece su bila u kolicima, javlja BBC. Napadač je potom pobjegao s mjesta događaja, a zatim nasrnuo na starijeg muškarca koji je šetao u blizini. U tom trenutku intervenisala je policija, a napadač je pogođen u noge i svladan.

Vezano | Pojavio se snimak stravičnog napada u Francuskoj

Dvoje djece i stariji muškarac nalaze se u bolnici u životnoj opasnosti. Policija kaže da je napadač Sirijac Abdalmasih H. koji je zatražio azil te kako nije imao dosje. Prije Francuske, živio je neko vrijeme u Švedskoj. Kako prenose mediji, napadač ima ženu i trogodišnje dijete. Policiji je rekao da je kršćanin. Ima 31 godinu, potvrdila je policija.

Napadač je sirijski kršćanin koji je u Europu došao prije 10 godina. Status izbjeglice je dobio u Švedskoj, iz koje je u Francusku stigao prije četiri mjeseca, nakon što se razveo od supruge koja kaže da otad ne zna ništa o njemu. U Švedskoj je ostavio i trogodišnju kći.

Tijekom jučerašnjeg napada na djecu u parku Sirijac je, navodno, zazivao ime Isusa Krista. Nakon što je uhapšen, kod njega su nađeni krst i molitvenik.

Francuske vlasti jučer su objavile da motiv napada nije teroristički te kako napadač nema niti dosje niti je liječen zbog psihičkih problema.

Danas je ministar unutarnjih poslova Francuske, Gerald Darmanin, objavio značajan podatak, koji bi mogao biti važan za otkrivanje motiva koji se krije iza ovog stravičnog napada. Naime, Sirijac se za status izbjeglice prijavio i u Francuskoj, a zahtjev mu je odbijen prije samo nekoliko dana.

– Ta koincidencija je zabrinjavajuća. Napravio je to što je napravio samo nekoliko dana nakon što mu je zahtjev odbijen – rekao je Darmanin.

BBC prenosi kako je napadač viđen kod igrališta u posljednjim danima. Buljio je u obližnje jezero i mumljao u bradu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,