Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada Španije proglasila vanredno stanje u regiji Madrid

Preuzmite sliku

Vlada Španije u petak je proglasila vanredno stanje u Madridu kako bi mogla vratiti na snagu djelimična ograničenja kretanja koja je ukinuo sud, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlada je objavila odluku nakon hitne sjednice u petak koja je sazvana kako bi se odlučilo što učiniti u vezi s madridskom regijom u kojoj bukti jedna od najtežih epidemija novog koronavirusa u Evropi.

Dvosedmična stopa zaraze u regiji od 563 slučaja koronavirusa na 100.000 stanovnika dvostruko je veća od španskog nacionalnog prosjeka od 256 i pet puta veća od prosjeka u Evropi od 113 za sedmicu koja je završila 27. septembra.

Nacionalna Vlada naredila je policiji u Madridu da novčano kažnjava ljude koji bez opravdanja napuste svoje opštine. Mjera se odnosi na 4,8 miliona stanovnika Madrida i devet prigradskih oblasti.

No, regionalna Vlada Madrida protivi se ograničenjima nacionalne Vlade u glavnom gradu, rekavši da su drakonska i štetna za ekonomiju. Isabel Díaz Ayuso, predsjednica regije Madrid, kazala je da su njene umjerenije mjere dovoljne za borbu protiv širenja koronavirusa.

Madridski sud u četvrtak je prihvatio žalbu regionalne Vlade, rekavši da nametanje ograničenja od strane nacionalne Vlade predstavlja kršenje temeljnih sloboda ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje