Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vitalij Kličko: Bude li rata, uzimam strojnicu i priključujem se odbrani

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Kijeva i bivši svjetski bokserski prvak u teškoj kategoriji Vitalij Kličko rekao je u eteru kanala Ukrajina 24 da će u slučaju ruskog napada na Ukrajinu aktivno učestvovati u odbrani.

“Počne li vojna agresija, ja ću kao bivši vojnik uzeti strojnicu i krenuti u rat”, rekao je Kličko, a prenose ruske RIA Novosti.

Kritikovao Njemačku

Ranije je Kličko kritikovao odluku Njemačke da u Ukrajinu kao pomoć pošalje pet hiljada vojnih kaciga.

“Pet hiljada kaciga – to mora da je šala. Šta će nam Njemačka sljedeće poslati kao podršku? Jastuke?” ogorčen je Kličko.

Kličko je također rekao da među Ukrajincima prevladava “ogromno razočaranje” jer Njemačka nije promijenila svoja načela o trgovini oružjem i nije napustila projekt plinovoda Sjeverni tok 2. Čitatelji njemačkog Der Spiegela su pak oštro kritikovali Klička zbog njegovih izjava o njemačkoj politici u ukrajinskoj krizi.

Kličko je također rekao da, ako SAD i Evropa dopuste Putinu da napadne Ukrajinu, Rusija neće stati na tome, nego će gledati i kako da ugrozi baltičke zemlje.

“Kada Putin govori o svojoj želji da vrati sovjetsko carstvo, to uključuje i bivši DDR. Stoga bi prijetnja ratom protiv Ukrajine trebala uznemiriti svakog Nijemca”, rekao je Kličko. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,