Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Više stotina osoba izašlo na proteste protiv Putina

Preuzmite sliku

Više stotina osoba je izašlo a proteste u srijedu navečer u centralnoj Moskvi protiv ustavnih reformi uvedenih početkom ovog mjeseca koje daju predsjedniku Vladimiru Putinu mogućnost da ostane na vlasti još 16 godina, rekao je Reutersov svjedok.

Oko 500 demonstranata, od kojih su mnogi nosili maske na kojima je pisalo “Ne”, pozivalo je Putina da podnese ostavku i držali su transparente protiv reformi.

Glasanje ranije ovog mjeseca izmijenilo je ruski ustav, dajući Putinu pravo da se kandiduje za još dva predsjednička mandata, što je Kremlj opisao kao trijumf.

Aktivisti opozicije kažu da je glasanje bilo nelegitimno i da je vrijeme da se Putin, koji je vladao Rusijom više od dvije decenije kao predsjednik ili premijer, povuče s vlasti.

– Došao sam da potpišem peticiju protiv ustavnih reformi, jer sam nacionalista – rekao je jedan četrdesetogodišnjak u crnoj majici dok su demonstranti uzvikivali “Putin je lopov”.

Četrnaestogodišnja Vasilisa rekla je da je takođe potpisala peticiju, jer “je Putin kriv za siromaštvo u našoj zemlji”.

Dvojica ruskih aktivista uključenih u kampanju protiv ustavnih reformi privedeni su prošle sedmice, a pretreseni su domovi petorice ostalih, uoči zakazanih protesta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,