Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Više od trećine ukrajinskih izbjeglica planira ostati u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Više od trećine izbjeglica iz Ukrajine želi trajno ostati u Njemačkoj, a većina se tu osjeća dobrodošlima, proizlazi iz ispitivanja objavljenog u četvrtak, javlja Hina.

“Među ispitanima 26 odsto ukrajinskih izbjeglica izjavilo je kako želi zauvijek ostati u Njemačkoj, a daljnjih 11 odsto planira u Njemačkoj ostati najmanje nekoliko godina”, proizlazi iz studije “Izbjeglice iz Ukrajine u Njemačkoj – izbjeglištvo, dolazak i život”, koju su zajednički izdali Savezna kancelarija za migracije i Institut za istraživanje njemačke ekonomije.

Prema istoj studiji, oko jedne trećine se nakon završetka rata želi vratiti u Ukrajinu, dok je 27 odsto ispitanih izbjeglica još neodlučno.

Čak 17 odsto ukrajinskih izbjeglica je u međuvremenu pronašlo stalno zaposlenje, od čega se u 71 odsto slučajeva radi o poslovima za koje je potrebna visoka ili viša stručna sprema.

U Njemačkoj više od milion Ukrajinaca

“U poređenju s iskustvom kod prijašnjih izbjegličkih grupa, ovo je vrlo visoki postotak”, rekao je prilikom predstavljanja studije u Berlinu Herbert Bruecker iz Savezne kancelarije za migracije.

Stručnjaci polaze od pretpostavke da će se udio zaposlenih među izbjeglicama povećati nakon savladavanja jezičnih prepreka. Više od polovine izbjeglica pohađa kurs njemačkog jezika.

U Njemačkoj trenutno boravi nešto više od milion izbjeglica koje su zbog ruskog napada na Ukrajinu tokom godine stigle u Njemačku. Osamdeset odsto odraslih izbjeglica su žene.

Velika većina ispitanih se u Njemačkoj osjeća dobrodošlima, dok je samo sedam odsto reklo kako nemaju osjećaj da su u Njemačkoj dobrodošli. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje