Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Više od hiljadu ukrajinskih marinaca se predalo u Mariupolju jer su ostali bez municije

Preuzmite sliku

Više od 1.000 ukrajinskih marinaca predalo se u luci Mariupolj, saopćilo je danas rusko ministarstvo odbrane, signalizirajući da se približilo zauzimanju razrušenog grada, njegovog glavnog strateškog cilja u istočnoj Ukrajini.

Zauzimanje industrijske četvrti Azovstal, gdje su marinci bili sakriveni, dalo bi Rusima potpunu kontrolu nad Mariupoljom, glavnom ukrajinskom lukom na Azovskom moru, i ojačalo bi južni kopneni koridor prije očekivane nove ofanzive na istoku zemlje, prenosi Reuters.

Okružen i bombardovan od strane ruskih trupa nedeljama i žarište nekih od najžešćih borbi u ratu, Mariupolj bi bio prvi veliki grad koji je pao od kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su 162 oficira bila među 1.026 vojnika 36. brigade marinaca koji su se predali ruskim i proruskim separatističkim snagama u blizini Željezare Illich. Ruska televizija je prikazala slike kako se marinci predaju, mnogi od njih su ranjeni.

 • Ukrajinski generalštab rekao je da ruske snage napadaju Azovstal i luku, ali je portparol ministarstva odbrane rekao da nema informacija o bilo kakvoj predaji.

  Novinari Reutersa koji su pratili separatiste koje podržava Rusija vidjeli su u utorak plamen kako kulja iz područja Azovstal.

  Ukrajinska 36. brigada marinaca u ponedjeljak je saopćila da se sprema za posljednju bitku u Mariupolju koja će se završiti smrću ili zarobljavanjem jer su njene trupe ostale bez municije.

  Vjeruje se da je desetine hiljada ljudi ubijeno u Mariupolju, a Rusija gomila hiljade vojnika u tom području za novi napad, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,