Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Više od dva miliona Engleza imalo post-COVID sindrom najmanje tri mjeseca

Preuzmite sliku

Više od dva miliona odraslih osoba u Engleskoj iskusilo je sindrom “produženog COVID-19”, osjetivši duže od 12 sedmica tegobe koje izaziva ova bolest, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedno od najvećih istraživanja u Velikoj Britaniji pokazalo je da osobe s produženim tegobama spadaju u dvije kategorije: one s respiratornim simptomima, koji su često imali ozbiljniju kliničku sliku kad su se prvi put razboljeli, a druga grupa su osobe sa simptomima povezanim s umorom.

Novom studijom je utvrđeno da su žene češće pogođene i da se prevalencija trajnih simptoma povećava s godinama. Istraživači su otkriće ocijenili “alarmantnim”.

Studija “React-2”, koju je finansirala Vlada, po principu slučajnosti, koristila je testove antitijela kod odraslih osoba u Engleskoj kako bi procijenila koliko se koronavirus proširio.

Studija je provedena u periodu od septembra 2020. do februara ove godine i pokazala je da je 37 posto, odnosno dva miliona osoba koje su imale simptome koronavirusa, tegobe osjećale najmanje 12 sedmica.

“Razmjeri problema prilično su alarmantni. Rezultati nam ne mogu jasno reći koliko su ti simptomi bili ozbiljni u pogledu njihovog uticaja na život pacijenata. Neki možda nisu previše ozbiljni, ali neki od njih sigurno jesu, a ovi rezultati jasno ukazuju na to koliko je važno pravilno ih razumjeti i pružiti adekvatne usluge liječenja i podrške ljudima”, rekao je Kevin McConway, profesor primijenjene statistike na Otvorenom univerzitetu u Engleskoj, prenosi “The Guardian”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,