Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Više od 80 posto austrijskih poduzetnika ima velike poteškoće da nađe kvalificiranu radnu snagu

Preuzmite sliku

Poduzetnici koji su ispitani za istraživanje žale se na poteškoće kada je u pitanju pronalazak stručnih radnika.

Samo dva posto ispitanih je izjavilo kako “nema problema” u popunjavanju slobodnih radnih mjesta stručnim radnicima.

Austrijski poduzetnici se bore s manjkom radne snage, a 83 posto njih manjak stručne radne snage doživljava kao najveću opasnost po opstanak poduzeća, proizilazi iz studije objavljene u utorak u Beču.

“Problem s manjkom stručne radne snage se tokom pandemije dodatno pogoršao”, kaže Erich Lehner iz tvrtke EY Österreich koja je provela ispitivanje u preko 600 austrijskih preduzeća.

Studija dolazi do zaključka kako su sve austrijske savezne pokrajine pogođene manjkom radne snage. “Manjak radne snage koči oporavak nakon ekonomskog pada tokom pandemije”, stoji u studiji.

Poduzetnici koji su ispitani za studiju žale se na poteškoće kada je u pitanju pronalazak stručnih radnika. Samo dva posto ispitanih je izjavilo kako “nema problema” u popunjavanju slobodnih radnih mjesta stručnim radnicima.

Čak 83 posto je reklo kako se suočava s “velikim poteškoćama” u potrazi za kvalificiranom radnom snagom. Najteže je do kvalificiranih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,