Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Više od 40.000 demonstranta u Beču uprkos policijskom satu

Preuzmite sliku

Više od 40.000 demonstranta u Beču, glavnom gradu Austrije, uprkos policijskom satu koji je na snazi u zemlji, protestovalo je protiv mjera koronavirusa (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Na Heldenplatzu, jednom od poznatih bečkih trgova, okupile su se hiljade demonstranata iz različitih pokrajina Austrije, kao i iz susjednih zemalja. Na protestima su nošene zastave Austrije i raznih evropskih zemalja, te su istaknuti transparenti “Ne obaveznom vakcinisanja”, “Smjesta ukinuti mjere” i “Sloboda”.

Tokom protesta okupljeni su kritikovali protivepidemijsku strategiju austrijskih vlasti, a nezadovoljstvo je iskazano protiv mjere obaveznog vakcinisanja, koja je predviđena za provedbu u februaru 2022. godine. Nakon govora, demonstranti su prošetali ulicom Ring, koja okružuje historijsku jezgru grada, zatvorivši je za saobraćaj. Tokom demonstracija, na kojima je policija poduzela visoke sigurnosne mjere, došlo je do sukoba ekstremno desnih grupa i snaga sigurnosti. Neki od demonstranata su privedeni.

U međuvremenu, druga grupa je organizovala okupljanje kao kontra protest protivnicima COVID mjera. Zbog povećanja broja slučajeva zaraze u Austriji, vlada je odlučila uvesti 20-dnevni policijski sat počevši od 22. novembra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,