Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Visa pod lupom Evropske komisije

Preuzmite sliku

Evropska komisija je u četvrtak poslala dodatnu izjavu o prigovorima na Visa Inc i Visa International, s naglaskom na međuregionalne naknade za transakcije potrošačkim debitnim karticama.

Ovo je procesni korak u toku istrage izvršne vlasti EU u sklopu EU antomonopolskih pravila u kolektivnom uspostavljanju naknade koju trgovci naplaćuju od banke nositelja Visa kartice za svako Visa kartično plaćanje provedeno u njihovim trgovinama.

Povećanje troškova uzrokovanih tim naknadama ne naplaćuje se direktno korisniku Visa kartice, već se rasprostire na sve potrošačke transakcije u različitim trgovinama. To bi potencijalno moglo dovesti do povećanja cijena potrošačkih dobara i usluga.

Dodatna izjava o prigovorima slijedi jednu usvojenu u 2012. protiv Vise. U februaru 2014. Komisija je donijela odluku koja je imala pravno obavezujuće dejstvo za Visa Europe i zatvorila postupak protiv nje. Trenutna dopunska Izjava o prigovorima pokriva međuregioanlne naknade za razmjenu.

Ove naknade naplaćuju se putem plaćanja karticama izdanim izvan Evropskog ekonomskog područja (EEA) za kupnju u EEA, najčešće od turista ili drugih putnika. Međuregionalne naknade predstavljaju važan dio ukupnih naknada u sistemu Visa, prenosi Akta.ba.

Budući da Visa Inc. i Visa International nisu nudili angažman u 2014. godini, predmet protiv tih tvrtki je nastavljen.

Dodatna Izjava o prigovorima koju je Komisija poslala:

– Analiza se usredotočuje na aktivnosti koje nisu bile obuhvaćene obavezama Visa Europe za 2014.;
– Uključuje interregionalnu naknadu koja se primjenjuje na transakcije potrošačkim debitnim karticama (pored interregionalne naknade sa kreditnim karticama); i
– Uzima u obzir činjenicu da je u junu 2016. Visa Europe postala podružnica tvrtke Visa Inc. i prestala postojati kao zasebno preduzeće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,