Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Veterinar spasio 260 pasa i mačaka iz ukrajinske ratne zone, uključujući i dvomjesečnu kozu

Preuzmite sliku

Veterinar iz Ukrajine se pokazao kao pravi heroj rizikujući svoj život kako bi spasio stotine napuštenih životinja zarobljenih u ratu u Ukrajini.

Hrabri Jakub Kotowicz spasio je 200 mačaka i 60 pasa iz Lavova u tri konvoja – uključujući psa kome je metak zabio u kičmu i malog jarca sa bolesnim nogama.

Prošle sedmice je otputovao u ratnu zonu iz Przemyśla, na poljskoj granici, i vratio se nakon što nije spavao pet dana, Jakub je kazao da su sve mačke pod jakim stresom, piše Mirror.

„Pripremamo životinje za proces usvajanja. Kupili smo dva automobila. “Pnekad će životinje koje su u jako lošem stanju biti kod nas dva ili tri mjeseca. Ruta je izuzetno opasna i mnogi od lutalica su tako teško povrijeđeni.”, prenosi Tuzlanski.ba

Mnoge lutalice će biti ponovo udomljene širom Evrope, a nekoliko mačaka je već spojeno sa svojim ukrajinskim vlasnicima. Jakub je osnovao dobrotvornu organizaciju za spašavanje životinja, ADA Foundation, sa 17 godina i vodi neprofitnu organizaciju isključivo na osnovu donacija. On planira da za kućnog ljubimca organizacije zadrži dvomjesečnu kozu po imenu Saša, koja je spašena iz Lavova.

“Saša nam je došla iz prvog konvoja za Lavov, jedna starica je tražila da je uzmemo. Ima bolesne noge“, objasnio je Jakub.

Jakub je prošle sedmice krenuo iz Poljske na svoje treće putovanje i rekao:

„U ovom su bila tri automobila i osam ljudi. Vratili smo se u utorak oko 2 ili 3 sata ujutro i morali smo provjeriti sve životinje za četiri do šest sati, a zatim ići na spavanje na dva sata. Sljedeći konvoj bi mogao biti sljedeće sedmice, jer je vrlo opasan.”

Dobrotvorna organizacija ima ambiciozne planove da kupi još jedno vozilo hitne pomoći i prenamjeni pizzeriju u mjesto za držanje spašenih životinja, kao i da popuni skladište zalihama. Ima inovativni objekat za ponovno udomljavanje štenaca, ‘pseće selo’, gdje se psi mogu naviknuti na namještaj kao što su sofe i stolovi, dok ih budući vlasnici prate.

Volonteri su čak iz Danske, Kanade i Amerike. Osoblje u centru dobilo je invalidska kolica za psa po imenu Vira, od sedam godina, kome je metak zabio u kičmu. (Tuzlanski.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,