Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Venecija pod vodom, sistem protupoplavnih brana zakazao

Preuzmite sliku

Veneciju su u utorak pogodile poplave nakon što je sustav protupoplavnih barijera zakazao, pa su se najpoznatije gradske znamenitosti, uključujući Trg sv. Marka, našle pod vodom.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro je na Twittru napisao da se Venecija priprema za porast nivoa vode od 145 cm i da je glavni gradski trg već poplavljen.

Također je kazao da sistem odbrane protiv poplava, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico ili Eksperimentalni elektromehanički modul), nije u funkciji.

MOSE čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano, prvi put je upotrijebljen u septembru i uspješno je odbranio Veneciju od visoke plime i donijelo olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

 • Od nedjelje je dvaput odbranio grad od visoke plime.

  Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu inače se počinje podizati s morskog dna više od tri sata prije nego plima dosegne svoj maksimum. Za sada se ne zna zašto je sistem zakazao.

  Zbog očekivanog velikog porasta nivoa vode od 135 cm u četvrtak i petak, Venecija bi mogla oglasiti crveni alarm, najveći stepen uzbune.

  Luca Zaia, predsjednik venecijanske regije, je rekao da bi šteta mogla doseći 500 milina eura.

  Oluje su zahvatile sve dijelove Italije, a nakon obilnih kiša i snijega u određenim područjima, poput Južnog Tirola, povećan je rizik od odrona zemljišta i lavina.

  Sjeveroistok Italije i Rim su na najvećem stepenu uzbune od vremenskih nepogoda.

  Brojne ceste i planinski prijevoji su zatvoreni i blokirani. Željeznički promet preko prijevoja Brenner je nakon odrona zemljišta u Bolzanu blokiran. No, tunel je i dalje otvoren za promet.

  Jug su pogodile obilne kiše, a poplave su tijekom vikenda odnijele najmanje dva života. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,