Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki protest u Češkoj, traže direktne pregovore s Putinom

Preuzmite sliku

Hiljade Čeha protestovalo je u petak u Pragu protiv vlade desnog centra i pozvali na prijevremene izbore te na direktne pregovore s Rusijom o opskrbi plinom uoči zime.

Protest na državni praznik na glavnom trgu u Pragu bio je treći u organizaciji krajnje desnih političkih pokreta, marginalnih grupa i Komunističke partije. Policija procjenjuje da se okupilo par desetina hiljada ljudi, manje nego na prethodna dva skupa.

Organizacijska grupa “Češka prva!” protivi se Evropskoj uniji i NATO-u i želi da nacija od 10,7 miliona stanovnika bude vojno neutralna.

Demonstranti su mahali češkim zastavama, uzvikivali “ostavka, ostavka” i nosili transparente koji pozivaju na izlazak iz NATO-a i EU-a.

“Ovo je novi nacionalni preporod i cilj mu je da Češka bude nezavisna”, rekao je organizator skupa Ladislav Vrabel. “Kad vidim prepun trg – niko to ne može zaustaviti”, dodao je.

Visoke cijene energenata, potaknute ratom u Ukrajini, povećale su pritisak na vlade širom Evrope da ublaže udar sve većih troškova energije na potrošače i preduzeća.

Češka vlada premijera Petra Fiale pridružila se sankcijama EU-a protiv Rusije i zauzela oštar stav prema invaziji na Ukrajinu. Donijela je niz mjera, od finansijske pomoći kompanijama do ograničenja cijena električne energije za domaćinstva. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,