Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Veliki potez Rima: Kartu za voz možete kupiti plastičnim bocama

Preuzmite sliku

Vječni Grad se nalazi među nekoliko gradova koji su se odlučili uključiti u kampanju smanjenja zagađenja. Tako je u talijanskoj metropoli odnedavno omogućena zamjena plastičnih boca za ulaznice za podzemnu željeznicu.

Nakon uvođenja slične kampanje u Istanbulu, i rimski korisnici metroa mogu uštedjeti novac te doprinijeti očuvanju okoliša. Princip je jednostavan – na tri stanice u Rimu, putnici mogu reciklirati plastične boce u automatima za prodaju voznih karata, a zauzvrat dobivaju određeni iznos na kartici koji kasnije mogu zamijeniti za karte.

Inicijativu nazvanu “Ricicli + Viaggi” (Recikliraj & putuj) pokrenula je gradonačelnica Virginia Raggi. Testna faza će trajati 12 mjeseci, a pokaže li se uspješnom, proširiti će se i na druge stanice metroa, prenosi Dnevnik.hr.

Za svaku recikliranu bocu, korisnik će na karticu dobiti iznos od pet centi, što znači kako je za standardnu kartu od 1,5 eura, potrebno reciklirati 30 boca. Boce mogu biti raznih veličina, od 0,25 pa do dvije litre, a teško je vjerovati kako će neko donijeti 30 boca i zamijeniti ih za kartu, ali će sigurno biti motivisani malo po malo skupljati kredit na kartici.

Italija inače ima velikih problema s otpadom, tako da su u Rimu prepune kante uobičajen prizor, a u vrijeme ljetnih vrućina, one predstavljaju i opasnost po zdravlje.

Ništa bolja situacija nije ni na jugu zemlje, ali takve inicijative, iako neće zaustaviti ogromne količine smeća, itekako su važne, jer će pokazati ljudima kako je recikliranje poželjna stvar, za koju mogu čak biti i nagrađeni. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje