Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velike gužve na ulicama Istanbula uoči dvosedmičnog djelimičnog zatvaranja

Preuzmite sliku

U Turskoj je od 19 sati stupila na snagu mjera produženog policijskog sata, odnosno zabrane kretanja koja će tokom radne sedmice biti na snazi do pet sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova mjera će biti na snazi dvije sedmice, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Neposredno prije početka policijskog sata na cestama u Istanbulu, najmnogoljudnijem turskom gradu, zabilježene su ogromne saobraćajne gužve.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u utorak je saopćio nove mjere protiv COVID-19, koje su na snagu stupile večeras, a trajat će prve dvije sedmice ramazana, mjeseca posta muslimana.

Među novim restrikcijama je i produženi policijski sat tokom radne sedmice koji sada počinje u 19 sati (ranije je bio u 21 sat) i trajat će do 5 sati, za vrijeme kojeg će biti zabranjeno kretanje između gradova, osim u hitnim i neophodnim situacijama.

 • Radna mjesta će, uz iznimke radi poštivanja policijskog sata, biti otvorena radnim danom između sedam i 18 sati.

  Vikendom, između 10 i 17 sati građani će moći posjetiti najbližu tržnicu, prodavnicu povrća, mesnicu i prodavnicu suhog voća, osim osobe od 65 i više godina i mlađe od 18 godina, te pod uslovom da se ne koristi automobil.

  Osobe u dobi od 65 i više godina radnim danom moći će izlaziti van između deset i 14 sati, a oni mlađi od 18 godina između 14 i 18 sati.

 • Do 17. maja obustavljaju se posjete centrima za socijalnu zaštitu, kao što su starački domovi, rehabilitacijski centri i dječji domovi. Kapacitet sjedećih mjesta u vozilima javnog prevoza bit će ograničen na 50 posto, a stojeći putnici neće biti prihvaćeni u onim vozilima u kojima nije moguće poštovati fizičku distancu.

  Građani stari 65 i više godina i osobe mlađe od 18 godina neće moći koristiti javni prevoz u gradu, bez obzira na to da li je riječ o radnim ili danima vikenda. Također, međugradska putovanja onih koji nemaju uvjete obaveznog putovanja bit će moguć samo javnim prevozom.

  Tereni za fudbal, bazeni, teretane, kozmetički saloni, hamami, saune, zabavni parkovi, kafići, internet lokali, ljetne bašte i slična mjesta obustavit će aktivnosti do 17. maja.

  Turska je 14. januara pokrenula kampanju masovne vakcinacije protiv COVID-19, počevši od zdravstvenih radnika i najviših državnih zvaničnika čiji je cilj bio potaći stanovništvo na vakcinisanje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,