Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija: Zara Mohammed prva žena na čelu Muslimanskog vijeća

Preuzmite sliku

Zara Mohammad izabrana je za novu generalnu sekretarku Muslimanskog vijeća Velike Britanije (MCB) i tako postala prva žena na čelu te organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi MCB-a su ove sedmice glasali za izbor novog rukovodstva organizacije, a Mohammed je pobijedila protukandidata Ajmala Masroora, poznatog britanskog imama i aktivistu.

“Moja vizija je nastaviti graditi doista inkluzivnu, raznoliku i reprezentativnu organizaciju, onu koja će biti vođena potrebama britanskih muslimana za opće dobro“, poručila je Mohammed u saopćenju koje je objavio MCB.

Ističući da joj je čast što je izabrana kao prva žena na tu funkciju, Mohammed je kazala da se nada da će to inspirirati mnoge druge žene i mlade da istupe naprijed i budu nosioci i lideri MCB-a i društva uopće.

Mohammed je na funkciji zamijenila Haruna Khana koji je okončao četiri i pol godine dugi mandat generalnog sekretara MCB-a.

Ona je ranije radila kao pomoćnica generalnog sekretara i stručnjak je u oblasti zaštite ljudskih prava.

MCB je najveća muslimanska organizacija u Velikoj Britaniji i kao krovna organizacija predstavlja džamije, škole i druge ustanove muslimanske zajednice u toj zemlji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje