Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija: Skupina mladića kažnjena sa po 10.000 funti jer su organizovali masovno grudvanje

Preuzmite sliku

U britanskom Leedsu su kažnjena dva mladića sa po 10.000 funti zbog toga što su organizovali masovno grudvanje i time prekršili lockdown ili zaključavanje.

Policija Zapadnog Yorkshirea je kaznila 20-godišnjeg i 23-godišnjeg mladića zbog toga što su 14. januara organizovali masovno grudvanje u parku. Za organizaciju događaja korištene su društvene mreže, a na njima su objavljeni i snimci događaja.

U policijskom saopćenju je navedeno da je 23-godišnjak kažnjavan zbog kršenja restrikcija u novembru prošle godine.

Mladić koji se predstavio kao Adam, 20-godišnjak, je izjavio da su se grudvali studenti, ali i oni koji to nisu.

“Bilo je to olakšanje koje smo priželjkivali. Ljudi su se smijali i to je ono što im je bilo potrebno. Poznajem mnoge studente koji su izuzetno depresivni i pod stresom su zbog online ispita i koji nisu imali malu podršku. Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko. Tako da mnogi od njih nemaju priliku da nešto učine po tom pitanju”, poručio je Adam.

Grudvanje se desilo u blizini dva univerziteta, Univerziteta Leeds i Univerziteta Leeds Beckett.

Oglasio se i glavni policijski nadzornik Damien Miller.

“Ne pričinjava nam apsolutno nikakvo zadovoljstvo što smo morali oštro kazniti dvojicu mladića za ovo, ali njihov postupak je uzrokovao da stotine osoba budu vrlo blizu jedna druge i time su povećali rizik od širenja koronavirusa. To je bilo jasno kršenje zakona kojima se nastoje zaštititi ljudi”, rekao je Miller.

Ukazao je da će policija i dalje nastaviti raditi onako kako je i do sada radila, a to je da sankcioniše one koji krše pravila, prenosi Sky News.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje