Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Velika Britanija šalje vojnike u Irak

Više od 100 vojnika obučavat će iračke i kurdske vojnike u borbi protiv ISIL-a.

Velika Britanija će u januaru poslati više od stotinu vojnika u Irak kako bi učestvovali u obučavanju iračkih i kurdskih vojnika, izjavio je britanski sekretar odbrane Michael Fallon.

Fallon kaže da će se britanski vojnici baviti obukom iračke vojske i kurdskih jedinica koje se bore sa militantima iz organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi Daily Telegraph.

Osim toga, dio vojnika će biti upućen za zaštitu komandi koje se već bave obukom i koje se nalaze u četiri centra na teritoriji Iraka“, dodao je Fallon.

On je rekao da su, nakon zračnih udara koje provodi međunarodna koalicija predvođena SAD-om, zasjede sve češće postavljene u gradovima i selima, pa su zbog toga potrebne dobro osposobljene kopnene trupe.

Povratak SAD-a – Američki saveznici spremni su uputiti blizu 1.500 vojnika u Irak, gdje će pomoći u obuci i savjetovanju iračkih i kurdskih snaga koje se bore protiv pripadnika ISIL-a, saopćio je američki general James Terry u utorak.

Terry, koji je zadužen za koordinaciju koalicionih snaga u borbi protiv ISIL-a, rekao je da će se 1.500 vojnika pridružiti američkim vojnicima, kojih ima 3.100.

Agencije su navele da je Terry to izjavio novinarima u Kuvajtu, gdje je doputovao sa američkim ministrom odbrane Chuckom Hagelom.

Udružene snage SAD-a, Velike Britanije, Australije i Poljske su 2003. godine izvršile invaziju na Irak s ciljem svrgavanja tadašnjeg predsjednika zemlje Saddama Husseina.

Do kraja 2011. godine sve američke snage su se povukle iz Iraka, da bi zbog borbe protiv ISIL-a 2014. godine predsjednik Barack Obama naredio povratak jednog broja trupa.

Za razliku od 2003. godine, kada je izvršena invazija na Irak, američke trupe 2014. godine pomažu iračkim snagama sigurnosti obukom i savjetovanjem. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,