Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija: Roditelji će moći otkazati pasoše djeci kako bi spriječili njihovo pridruživanje ISIS-u

Preuzmite sliku

Britanski premijer David Cameron, kazao je kako će od sada pasoše djece koja žele putovati u Siriju i Irak, kako bi se pridružili ISIS-u, moći otkazati njihovi roditelji, javlja Anadolu Agency (AA).

Cameron je u gradu Birmingham, koji se nalazi u samom središtu otoka, gdje živi veliki broj muslimana, u svom govoru iznio petogodišnji plan vlade u “borbi protiv islamskog radikalizma”.

ISIS i njemu slične terorističke organizacije su radikalnim i otrovnim ideologijama isprale mozak mladim muslimanima koji žive u Velikoj Britaniji“, smatra Cameron.

Premijer je kazao kako se moraju suočiti s poražavajućom činjenicom da postoje ljudi koji se ne osjećaju dijelom Ujedinjenog Kraljevstva iako su tu rođeni i odrasli.

Ako ste mladić isprat će vam mozak, opasati vas bombama i natjerat će vas na samoubilački napad. Ako ste djevojka, zarobit će vas i uznemiravati. Ovo je ružna istina o ISIS-u“, dodao je premijer.

Upitan o terorističkim napadima na Blizance 11. septembra 2001. godine i 7. jula 2005. godine, kada je izvedeno nekoliko lančanih bombaških napada u Londonu, kazao je kako ne treba vjerovati u teorije da su “te napade izvršile države”:

Želim podsjetiti one koji se osvećuju Zapadnjacima za loše ponašanje prema muslimanima, Ujedinjeno Kraljevstvo je spriječilo masakre od Kosova pa sve do Somalije. Oni koji masakriraju muslimane su grupe poput ISIS-a, Al-Kaide i Boko Harama“, kazao je Cameron.

U okviru petogodišnjeg plana borbe protiv islamskog radikalizma, planirano je sprječavanje širenja radikalnih poruka putem medija i interneta, a u školama, univerzitetima i zatvorima kontrolirat će se ekstremne ideologije i radikalizacija.

Očekuje se da će britanska vlada nakon otvaranja Parlamenta, pronaći nove strategije u borbi protiv ekstremizma.

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Theresa May kazala je kako će se zatvoriti određena mjesta koja ekstremisti koriste kao i da će se nove strategije primijeniti i na pravosuđe.

U Ujedinjenom Kraljevstvu žive približno tri miliona stanovnika, što iznosi pet posto ukupne populacije ove zemlje. Pretpostavlja se da se u Siriji i Iraku, ISIS-u priključilo 700 Britanaca. Među njima se nalaze i djevojke i žene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje